Bardowie i lirycy

czyli co nam w duszy gra - o muzyce fantastyczniej i fantastyce muzycznej

Moderator: RedAktorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Post autor: Alfi »

Marek Dyjak.
Gdyby ktoś się jutro zapędził na Sandomierszczyznę, to może zajrzeć na koncert do Dworu na Wichrowym Wzgórzu w Przybysławicach koło Klimontowa (godz. 18:00).
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
JanTanar
Fargi

Bardowie i lirycy

Post autor: JanTanar »

I mnie wssało, dawno nie pływałem w Tubie, na end zajszłem na Wysockiego, i znalazłem coś nowego, tego nie było, tego puntu widzenia wieszcza, choć jak to bywa w tych południkach, niezależnie słuchać i oglądać, i znać lub intuicja.
Wysocki
ale czy to oficial, czy nie, któż to, poza, wyczuje :) , tak czy siak, piękne.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Virgiawan Listanto, bardziej znany jako Iwan Fals - buntowniczy bard z Dżakarty. Przyznam się, że mnie zauroczył od pierwszego usłyszenia.
Tutaj: song o bosych dzieciach grających w piłkę.
Le drame de notre temps, c’est que la bêtise se soit mise à penser. (Jean Cocteau)
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Nelson Turquel, bard Timoru Wschodniego: song o masakrze na cmentarzu w Santa Cruz (szczegóły wydarzenia tutaj).
Swoją drogą, gdyby przy okazji nie rozwalili głowy jankesowi z kamerą, byłoby znów: "świat się dowiedział, nic nie powiedział".
I jeszcze nagranie z koncertu.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

"Alcatraz" z Timoru Wschodniego.
Nie rozumiem słów (język tetum, którym mówi odrobinę ponad milion ludzi rozdzielonych granicą timorsko-indonezyjską, narysowaną na mapie sto kilkanaście lat temu przez Portugalczyków i Holendrów), ale brzmi mocno "bardowsko".
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Najwyższa mądrość
Ostatnio coraz bardziej na czasie. A komu się nie podoba, ten podobny jest ciemny i zacofany.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Benito Lertxundi, zwany Bardem z Orio.
Orio to baskijskie miasteczko nad Zatoką Biskajską.
A w ogóle, coś mi to przypomina.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Easy rider.
To tak z okazji 78. urodzin pana Krzysztofa. Utwór z lepszych czasów, kiedy jeszcze nie potykał się (intelektualnie) o własne nogi. Nawiasem mówiąc, trochę mnie zaskoczyła Trójka, emitując tę piosenkę. Myślałem, że aktualnie jest wyklęta jako manifest ideowej herezji.
Hadapi dengan senyuman.

Awatar użytkownika
Alfi
Inkluzja Ultymatywna

Bardowie i lirycy

Hadapi dengan senyuman.

ODPOWIEDZ