A wiesz, że to wcale nie jest głupie pytanie. Dzięki temu powstał choćby Matrix.Millenium Falcon pisze:Zenon to był. Pamiętam, bo mocno wkurzona udowadniałam wykładowcy, że teoria jest do d.... A udowadniałam w sposób banalny, mianowicie wstałam, podeszłam do ściany, dotknęłam jej i głosem lekko jadowitym spytałam "no i co pan na to?". Usłyszałam "a co, jeśli rzeczywistość jest ułudą?", co mnie utwierdziło w moich poglądach na temat filozofów.
Perypetie szkolne, przedszkolne i zaszkolne też
Moderator: RedAktorzy
- Rheged
- Stalker
Emil 'Rheged' Strzeszewski
Pipe of the rising sun, Sympathy for the pipe
Pipe of the storm, Born to be pipe
- Millenium Falcon
- Saperka
Przy wprowadzeniu takiego argumentu żadna dyskusja nie ma racji bytu. Ba, nic nie ma racji bytu, bo przecież w każdej chwili można uznać, że to wszystko to matrix. Wręcz mogę spokojnie adwersarzowi w pysk dać, bo przecież to wszystko to ułuda, więc co tam, jakieś żeby wybite, kto by się przejmował... I dlatego na takie argumenty działają na mnie jak płachta na byka. Fantastyka fantastyką, ale w racjonalnej dyskusji jest miejsce tylko na udowodnione empirycznie, albo przynajmniej przyjęte z dużą dozą prawdopodobieństwa tezy. Argumenty ad persona, ad populum, ad baculum (wybaczcie, jeśli coś pokręciłam, łacinniczka ze mnie żadna i mogły mi się literki poprzestawiać) i parę innych są niedozwolone.
ŻGC
Imoł Afroł Zgredai Padawan
Scissors, paper, rock, lizard, Spock. - Sheldon Cooper
- Rheged
- Stalker
No właśnie są argumenty, które przeczą tej tezie. Widocznie na tym egzaminie nie byłaś dostatecznie dobrze nauczona :PMillenium Falcon pisze:Przy wprowadzeniu takiego argumentu żadna dyskusja nie ma racji bytu. Ba, nic nie ma racji bytu, bo przecież w każdej chwili można uznać, że to wszystko to matrix.
To też jakiś argument ;)Wręcz mogę spokojnie adwersarzowi w pysk dać, bo przecież to wszystko to ułuda, więc co tam, jakieś żeby wybite, kto by się przejmował...
Tylko EMPIRYCZNE dowodzenie? Oj, a gdzie logika, gdzie racjonalizm? Uuuu, pałę bym Ci wstawił na jego miejscu ;)Fantastyka fantastyką, ale w racjonalnej dyskusji jest miejsce tylko na udowodnione empirycznie, albo przynajmniej przyjęte z dużą dozą prawdopodobieństwa tezy.
- Millenium Falcon
- Saperka
Nie miałam egzaminu. Było tylko kolokwium, które z racji niechęci do przedmiotu olałam. Potem się pokłóciłam z wykładowcą, bo uparł się, że dostatecznego mi nie postawi (bo na dst napisałam. Poprawiać mi się kazał:-/). W rezultacie tej kłótni i obszernych wyjaśnień co i dlaczego ja myślę o filozofii skończyłam kurs z bdb.Rheged pisze:No właśnie są argumenty, które przeczą tej tezie. Widocznie na tym egzaminie nie byłaś dostatecznie dobrze nauczona :PMillenium Falcon pisze:Przy wprowadzeniu takiego argumentu żadna dyskusja nie ma racji bytu. Ba, nic nie ma racji bytu, bo przecież w każdej chwili można uznać, że to wszystko to matrix.
Ekhmmm...Rheged pisze:Tylko EMPIRYCZNE dowodzenie? Oj, a gdzie logika, gdzie racjonalizm? Uuuu, pałę bym Ci wstawił na jego miejscu ;)Fantastyka fantastyką, ale w racjonalnej dyskusji jest miejsce tylko na udowodnione empirycznie, albo przynajmniej przyjęte z dużą dozą prawdopodobieństwa tezy.
Jak dla mnie, to co nie empiryczne zawiera się tu (wyżej, w pogrubionym fragmencie).
Moją wiarę w wywody logiczne zachwiał w/w Zenon. Od strony logicznej nie bardzo było się jak do niego przyczepić, co nie zmieniało faktu, że bzdury gadał. Zdecydowanie wolę empiryzm.
EDiT: dopowiedzenie
ŻGC
- Rheged
- Stalker
No niestety, niekoniecznie :)Ekhmmm...
Jak dla mnie, to co nie empiryczne zawiera się tu (wyżej, w pogrubionym fragmencie).
Nie bierzesz pod uwagi pewnego faktu, że to była starożytność i Zenon nie znał pojęcia czasoprzestrzeni tak jak to funkcjonuje dzisiaj. Dla niego świat był inny, ale z punktu widzenia tego, jak skonstruował swoje aporie - był zgodny z jego dowodzeniem. Więc nie takie bzdury :). Jeśli brać Twoją miarą, to większość rzeczy z przeszłości, to bzdury :)Moją wiarę w wywody logiczne zachwiał w/w Zenon. Od strony logicznej nie bardzo było się jak do niego przyczepić, co nie zmieniało faktu, że bzdury gadał.
A ja lubię każdy wewnętrznie niesprzeczny argument, byle nie sofistyczny.Zdecydowanie wolę empiryzm.
- Harna
- Łurzowy Kłulik
Nie-e :-DHitokiri pisze:O.oHarna pisze:Wykład — metodologia nauk i badań. Studia doktoranckie, wydział filologiczny.
Przykłady, po które sięga prowadzący, by wyjaśnić, o co mu chodzi:
– dziobak,
– jajko sadzone,
– wieloryb,
– kopanie żaby,
– wirowanie blondyna w pralce.
A potem się facet dziwi, że mu ludzie takie właśnie przykłady na egzaminie podają.
Żartujesz, prawda?
Dziobak był przykładem nauk realnych indukcyjnych. Jajko sadzone — teorii Imre Lakatosa. Wieloryb — tu już nie pamiętam, chodziło o prototyp ssaka i ocenianie, czy coś wygląda mniej lub bardziej ssaczo. Kopanie żaby — teoria Pierre'a Duhema, głosząca, że doświadczenie przyrodnicze jest nie tylko obserwacją, ale przede wszystkim interpretacją. Blondyna osobiście nie kojarzę, bo mnie na tym wykładzie nie było, ale kto był, natychmiast rzucał go jako przykład na egzaminie i facet aż wyraził swoje zdumienie, że takie nam rzeczy po głowie chodzą :-)
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
– Hmm, dla nas znaczy coś całkiem odmiennego – szczęśliwe potomstwo...
© Wojciech Świdziniewski, Kłopoty w Hamdirholm
Wzrúsz Wirúsa!
Wzrúsz Wirúsa!
- taki jeden tetrix
- Niezamężny
Zenona łatwo da się logicznie podważyć, i paradoks o Achillesie i żółwiu, i ten jeszcze śmieszniejszy, twierdzący, że ruch nie istnieje, bo jeśli się wypuści strzałę z łuku, to ona niby że leci - ale gdyby czas jej lotu podzielić na nieskończenie małe odcinki, to w każdym z tych odcinków będzie tkwić w miejscu. A skoro lot strzały to suma tych nieskończenie małych odcinków czasu, oznacza to, iż strzała przez cały czas ani drgnie, skubana. Jawnie fałszywe założenia dają fałszywe wyniki, co tu dziwnego. Dla chętnych jest świetnie napisana książka: "Goedel, Escher, Bach: The Eternal Golden Braid" Douglasa Hofstaedtera (fragmenty były ponad 20 lat temu w Literaturze na Świecie. Wśród bohaterów są także Achilles, Zenon i żółw.).ŻGC pisze:Moją wiarę w wywody logiczne zachwiał w/w Zenon. Od strony logicznej nie bardzo było się jak do niego przyczepić, co nie zmieniało faktu, że bzdury gadał.
Patrz jak wyżej. Zenon najwyraźniej zakładał, że tylko czas da się podzielić w nieskończenie małe odcinki, a odległości już nie :D Jego "paradoksy" nabierają sensu mniej więcej wtedy, kiedy robią to przemówienia Fidela Castro - przy trzecim półlitrze.Rheged pisze:Nie bierzesz pod uwagi pewnego faktu, że to była starożytność i Zenon nie znał pojęcia czasoprzestrzeni tak jak to funkcjonuje dzisiaj. Dla niego świat był inny, ale z punktu widzenia tego, jak skonstruował swoje aporie - był zgodny z jego dowodzeniem. Więc nie takie bzdury :).
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)
"Jak ktoś chce sypiać ze skunksami, niech nie płacze, że mu dzieci śmierdzą" (Etgar Keret)
- nimfa bagienna
- Demon szybkości
- taki jeden tetrix
- Niezamężny
Jak na tamte czasy, Zenon był w sumie dość blisko całkowania... Problem w tym, że nie przemyślał sprawy do końca i zadowolił się alogiczną facecją.
Tylko może nie mówmy filozofom o całkowaniu, co? Brains explode...
Tylko może nie mówmy filozofom o całkowaniu, co? Brains explode...
"Anyone who's proud of their country is either a thug or just hasn't read enough history yet" (Richard Morgan, Black Man)
- taki jeden tetrix
- Niezamężny
- Harna
- Łurzowy Kłulik
Czy mi się wydaje, czy dyskusja w tym wątku wybudowała sobie całkiem nowe torowisko i właśnie stawia dworzec?
:->
:->
– Wszyscy chyba wiedzą, że kicający łurzowy kłulik to zapowiedź śmierci.
Wzrúsz Wirúsa!
Wzrúsz Wirúsa!
-
- Psztymulec
Po raz kolejny ujawnia się Twoja skłonność do bezzasadnego doprowadzania rzeczy do skrajności :)taki jeden tetrix pisze:Tylko może nie mówmy filozofom o całkowaniu, co? Brains explode...
A Popper? Frege? Wittgenstein, Kant, Husserl, Russell, Carnap, Lakatos, Kuhn... I dziesiątki innych? Nie będę wymieniał zbyt wielu na raz, bo Ci jeszcze brain explodes! :D
Nie wspominając nawet o tym, że to badania niejakiego Descartesa doprowadziły do odkrycia rachunku różniczkowego i całkowego.
- Gorgel-2
- Klapaucjusz
Przecież PTerry w Piramidach opisuje spieprzającego żółwia, do którego szyją z łuku filozofowie, żeby empirycznie sprawdzić, czy twierdzenie któregoś z nich jest do obalenia... ;-Dkaj pisze:Zenon zupełnie bezzasadnie założył sobie kwantowalność czasu.
Sofizmat z żółwiem też jest prosty do wykazania. Az dziw, że głupie Greki nie mogły sobie z nim poradzić.
"We made it idiotproof. They grow better idiots."